Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Seme Videolar
Zeliha'nin Gözleri 1.bölüm kisim 3 Zeliha'nin Gözleri 1.bölüm kisim 3
Basortusu Belgeseli
Kaptan 3.bölüm kisim 5 Kaptan 3.bölüm kisim 5
Carpmadim Dokundum Carpmadim Dokundum
?brahim Tatlises ?brahim Tatlises
Ramazan zel

Ramazanda tok tutan besinler


Dengeli ve aþýrýya kaçmadan saðlýklý besinler tüketerek Ramazanda uzun süreli açlýða dayanmak ve tokluk süresini artýrmak mümkün. Bu besinlerin baþýnda karbonhidratlar geliyor.

Ramazan ayýnda besin tüketiminden gün boyu mahrum kalan bireyler uzun süreli açlýkla karþý karþýya gelir. Özellikle sahur ile iftar arasýnýn önceki yýllara göre daha uzun olmasý, oruç tutan kiþilerin açlýk ve susuzluðu  daha yoðun hissetmesine sebep oluyor.  Ýftar ve sahur sofralarýný, 11 ay boyunca tüketilen besinler yerine, hem gün boyu tok tutacak hem de saðlýklý beslenmeyi saðlayacak yiyeceklerle hazýrlamak en önemlisi. Bu besinlerin baþýnda karbonhidratlar geliyor. Buðday, kepek, sebze, meyveden alýnan karbonhidratlar mide tok tutmasýnýn yaný sýra sindirim sistemini de faal duruma geçirir. Bu besinlerin yapýsýndaki posa ve lifler mideyi uzun süre iþgal ederek açlýk hissini geciktirir. Bu ayda aðýrlýklý olarak Türkiye’de temel besin maddesi olarak kullanýlan beyaz ekmek yerine tam tahýllý ekmek, pirinç yerine bulgur tüketilmeli.

Basit karbonhidratlar yerine lif gibi kompleks karbonhidrat tüketilmeye özen gösterilmeli. Koyu kývamda sývý besinler mideyi çabuk terk etmezler bu nedenle sahurda bol malzemeli çorba, cacýk gibi besinler tercih edilmelidir. Bunun yanýnda karpuz tarzý besinler þiþkinlik yaratacaðýndan sahurda tüketilmemeye özen gösterilmeli. Daha çok bu tür meyveler iftar ile sahur arasýnda yenmelidir. Biri iftarla sahur arasýnda biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt içilmeli. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynaðý olmasýnýn tok tutarak açlýk hissini bastýracaktýr.

Sahurda bolca meyve tüketin

Yapýlan araþtýrmalar sonucunda yapýsýnda triptofan aminoasidi fazla olan besinlerin iþtahý azalttýðý belirtilmiþtir. Muz, avokado, yulaf ve süt triptofan bakýmýndan zengin gýdalardýr. Bezelye, fýstýk, fasulye gibi albumin bakýmýndan zengin besinler tüketerek iþtahýnýzý azaltabilirsiniz. Meyveler doðal þeker kaynaðýdýr. Sahurda tüketeceðiniz 2-3 porsiyon meyve sizi gün içinde rahatlatacaktýr. Kan þekerinde hýzlý iniþ çýkýþlar açlýk hissinin oluþmasýndaki en önemli faktörlerden birisidir. Krom kan þekeri düzenleyen bir mineraldir. Yulaf, peynir, ýsýrgan otu, meyan kökü, buðday, süt ve süt ürünleri, yer fýstýðý önemli krom kaynaklarýdýr.



Bu yaz 1927 kez okundu.

 | nceki Yaz
ramazan-ozel | Sonraki Yaz
Yazy Yazdr
    BlueSash.NET 2001-2007