Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Kadnca
  liki
  Kariyer
  Magazin
  Makyaj
  Moda
  Pratik Bilgiler
  Sa
  Salk
  Yaam
  Anne ocuk
 
Anne - ocuk
Kadnca
 
> Anne olmayý ertelemeyin!
Annelik her kadýnýn tatmak istediði bir duygu. Fakat yoðun iþ hayatý ve kadýnlarýn sorumluluklarýnýn hýzlý artýþý ileri yaþta anne olmayý beraberinde getiriyor. Ancak ileri yaþlarda anne olmanýn bazý dezavantajlarý olduðunu unutmamak gerekiyor.
Puan Ver
 Toplam Puan  0  Ortalama  0.00
Yazdr

 	

Annelik her kadýnýn tatmak istediði bir duygu. Fakat yoðun iþ hayatý ve kadýnlarýn sorumluluklarýnýn hýzlý artýþý ileri yaþta anne olmayý beraberinde getiriyor. Ancak ileri yaþlarda anne olmanýn bazý dezavantajlarý olduðunu unutmamak gerekiyor.

Annelik her kadýnýn tatmak istediði bir duygu. Fakat yoðun iþ hayatý ve kadýnlarýn sorumluluklarýnýn hýzlý artýþý ileri yaþta anne olmayý beraberinde getiriyor.

Ancak ileri yaþlarda anne olmanýn bazý dezavantajlarý olduðunu unutmamak gerekiyor.

Birçok kadýn ileri yaþlarda anne olmayý tercih ediyor. Özellikle çalýþan kadýnlar arasýnda ileri yaþta anne olmak giderek yaygýnlaþýyor. Ancak yaþ ilerledikçe risklerin arttýðý da bilinen bir gerçek. Zaten riskli gebelik dendiðinde ilk akla gelenrisk faktörlerinden birisi ileri yaþ. Bu hamileliklerde Down Sendromu (Mongolizm) baþta olmak üzere bazý kromozomal bozukluklarýn görülme sýklýðýnda önemli artýþlar gözleniyor. Öte yandan artan yaþ ile birlikte anne adayýnda hipertansiyon, þeker hastalýklarý gibi sistemik hastalýklarýn görülme sýklýðýnda da bir artýþ var. Ýþte bu nedenlerden dolayý ileri yaþ gebelikleri yüksek riskli gebelikler olarak kabul ediliyor. Acýbadem Hastanesi Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Tolga Ergin “Anne olmak için 20 ile 35 yaþlar arasý en uygun dönem gibi görünmektedir. Gebeliðinde 35 yaþ ve üstünde olan anne adaylarý, ileri anne yaþý grubuna girmektedirler.” diyor.

ANNEYÝ BEKLEYEN RÝSKLER
Bilim alanýnda yaþanan geliþmeler sonucu yardýmcý üreme teknikleri ile hamile kalan kadýn sayýsýnda büyük bir artýþ var. Yýllarca hamile kalamamýþ pek çok kadýn bu yolla hamile kalmanýn mutluluðunu yaþýyor. Bunun doðal sonucu olarak ileri yaþ gebelikleri daha çok görülüyor. Öte yandan kadýnlarýn sosyal ve iþ yaþantýsýnda giderek artan rollerinin evlenme ve anne olma yaþýný ilerilere çektiði bir gerçek. Ýþte bu açýdan her geçen yýl bir öncesine oranla daha fazla sayýda ileri yaþ gebeliði yaþanýyor. Doç. Dr. Ergin ileri yaþ gebeliklerin anne adaylarý açýsýndan birtakým riskler taþýdýðýný belirterek konuyla ilgili þunlarý söylüyor: “Ýleri anne yaþý olan gebelerde gebeliðe baðlý hipertansiyon, þeker hastalýðý, peripartum kardiyomyopati (doðum öncesi ve sonrasý dönemde geliþebilen kalp yetmezliði ), doðum sonrasý kanamalar , plasental anormallikler, erken doðum, ölü doðum ve artmýþ sezaryen oraný dikkati çeken baþlýca problemler arasýndadýr. Anne yaþýnýn artmasýyla gebelikte diðer sistemik hastalýklar olma þansý da artmaktadýr. Ancak ileri yaþta olmasýna raðmen, genel saðlýk durumu normal olan hastalarda bu risk minimale indirilebilir.”

BEBEÐÝ BEKLEYEN RÝSKLER
Ýleri yaþta anne olmak sadece hamileler açýsýndan deðil bebekler açýsýndan da riskler taþýyor. Doç. Dr. Ergin bu riskleri þöyle anlatýyor: “35 yaþýn üzerinde oluþan gebeliklerde ortaya çýkan önemi sorunlardan biri de artmýþ kromozom anormalliði olasýlýðýdýr. Bunlar arasýnda Down sendromu (mongolizm) önemli bir yer tutar. Annede oluþan gebeliðe baðlý hastalýklar, gebeliðe baðlý hipertansiyon ,þeker hastalýðý ve plasental anormallikler nedeniyle bebeðin erken doðurtulduðu durumlarda bebek erken doðumdan kaynaklanan risklere maruz kalmaktadýr.”

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Her ne kadar ileri gebelikler daha çok risk taþýsa da bu konuda alýnabilecek tedbirler mevcut. Ýleri anne yaþýnda bebekte oluþabilecek kromozom anormalliklerini tespit etmek amacýyla prenatal taný yöntemlerinden olan, amniyosentez ve koryon villus biyopsisi (CVS) etkin olarak kullanýlýyor. Doç. Dr. Ergin “Bu hastalar ileri yaþ gebeliklerinde oluþabilecek problemler veya gebelik öncesi var olan hastalýklar yönünden yakýndan izlenmelidirler.”diyor.
AA
    BlueSash.NET 2001-2007