Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Kadýnca
  Ýliþki
  Kariyer
  Magazin
  Makyaj
  Moda
  Pratik Bilgiler
  Saç
  Saðlýk
  Yaþam
  Anne Çocuk
 
Beslenme-Diyet
Kadýnca
 
> Aðýz tadýnýzý bozmayýn
Bayram sabahýný aðýr kahvaltýyla karþýlayanlarý akþama kadar pek çok saðlýk sorunu bekliyor. Baþ aðrýsý, hazýmsýzlýk ve kan þekeri yükselmesinin önüne geçmek için hafif ama sýk aralýklarla yiyin.
Puan Ver
 Toplam Puan  0  Ortalama  0.00
Yazdýr

Bayram sabahýný aðýr kahvaltýyla karþýlayanlarý akþama kadar pek çok saðlýk sorunu bekliyor. Baþ aðrýsý, hazýmsýzlýk ve kan þekeri yükselmesinin önüne geçmek için hafif ama sýk aralýklarla yiyin.

Oruç bitti ve yeni bir sabaha bayram kahvaltýsý ile özlediðimiz geleneksel yiyeceklerimizle dolu olan öðünümüze kavuþmuþ olduk. Biliyoruz ki Ramazan ayý boyunca oruç tutan bireyler, günlük öðün sayýlarýný ortalama 3’e düþürmüþler ve beslenme düzeninde meydana gelen bu bir aydaki deðiþiklikler nedeniyle bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eðilimine girmektedirler. Yapýlan çalýþmalar ramazan boyunca dengeli yemeðe özen gösteren bireylerin oruç sonrasýnda ilk bir ay içerisinde yaklaþýk en az 3 kg. aldýðýný kanýtlamaktadýr. Kimi kiþiler hala kendilerini hala oruç tutuyor zannederken, kimi kiþiler ise ‘oruç bitti þimdi yeme zamaný’ diyerek fazla miktarda besin tüketirler. Ramazan sonrasý aþýrý yemek yeme ile birlikte gelen bazý problemler kaçýnýlmaz olur. Fazla miktarda ve yaðlý besinlerin tüketimi kiþilerde gaz, hazýmsýzlýk, mide bulantýsý gibi mide ve baðýrsak sistemi rahatsýzlarý veya tansiyon ve kan þekerinin yükselmesi gibi birçok saðlýk problemi görülmektedir.

Dört gün düzenli yürüyüþ þart

Bayram ve bayram sonrasý eski yemek düzenimize geçerken metabolizma hýzýnýn artmasý ve saðlýklý yaþam için mutlaka haftada 4 gün düzenli egzersize baþlanmalýdýr. Egzersiz mutlaka yürüyüþ gibi efor sarf ettiren bir aktivite olmalý ve en az 60 dakika sürmelidir. Geleneklere baðlý kalýnarak adýndan da anlaþýlacaðý gibi þeker bayramýnda tatlý, þeker, çikolata tüketimi de artmaktadýr. Birden bire fazla miktarlarda þeker, çikolata, aðýr hamur iþleri tüketmek sindirim sisteminde ve karaciðerde rahatsýzlara yol açacaktýr. Hamur iþi þerbetli tatlýlarýn içerisinde þeker, yað, un miktarlarý çok fazladýr, glisemik indeksleri yüksek olduðundan kan þekerini hýzla yükseltirler ve kalorileri çok yüksektir. Aþýrý þerbetli, yaðlý tatlýlar tüketmek yerine sütlü tatlýlar ya da meyve tatlýsý tercih edebilirsiniz sütlaç, kazandibi, ayva, elma ya da armut tatlýsý gibi.  Bayram boyunca ziyaretler sýrasýnda çay, kahve ve asitli içecek tüketim miktarý artmaktadýr. Bu içecekler fazla alýndýðýnda içlerinde bulunan kafein uykusuzluk, kalpte ritim bozukluðu gibi sorunlarla bireyleri karþý karþýya býrakmaktadýr.

Günlük içeceðiniz çay miktarý 3-4 bardaðý, kahve ise 2 fincaný geçmemesine özen gösterin. Bayram gibi özel günlerde geleneksel tatlardan vazgeçmek doðru bir hedef deðildir bu ancak bireyi strese sokar. Tüketilecek besin miktarlarýna doðru karar verir, ‘neyi, ne kadar nasýl ve ne zaman’ yediðinize dikkat ederseniz bu bayramý saðlýklý ve kilo almadan tamamlamýþ olursunuz.

Ceviz eksik olmasýn

Kahvaltý da çeþitli öneriler ile dengeyi ve tokluðu saðlamak mümkün. Bayram sabahý kahvaltýda yumurtalý omlet, az yaðlý çeþitli peynir dilimleri, bal, siyah ve yeþil zeytin, taze meyve çeþitleri, küçük bir kase badem, fýndýk, ceviz bulundurun. Kuru fesleðen, kuru nane, pul biber ve sumak istediðiniz bu sebzeler üzerine ekleyebilirisiniz. Çeþitli taneli tahýllardan oluþan ekmek sepeti hazýrlayýn. Börek, simit, þarküteri ürünlerini asla bulundurmayýn.

 

    BlueSash.NET© 2001-2007