Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Kadnca
  liki
  Kariyer
  Magazin
  Makyaj
  Moda
  Pratik Bilgiler
  Sa
  Salk
  Yaam
  Anne ocuk
 
Salk
Kadnca
 
> Uzmanlardan oruç uyarýsý
Uzmanlar, Ramazan ayýnda oruç tutan vatandaþlarýn iftar ve sahur arasýnda bol sývý tüketmesi uyurasýnda bulunuyor.
Puan Ver
 Toplam Puan  0  Ortalama  0.00
Yazdr

<strong>Uzmanlar, Ramazan ayýnda oruç tutan vatandaþlarýn iftar ve sahur arasýnda bol sývý tüketmesi uyurasýnda bulunuyor.</strong>

Uzmanlar, Ramazan ayýnda oruç tutan vatandaþlarýn iftar ve sahur arasýnda bol sývý tüketmesi uyurasýnda bulunuyor.

'Yaz sýcaðýnda oruç tutarken saðlýðýnýzdan olmayýn' diyen Medical Park Samsun Hastanesi Ýç Hastalýklarý Uzmaný Dr. Mustafa Doðan, sýcak havada oruç tutarken saðlýklý kalmak için bazý önerilerde bulundu. Oruç tutulan dönemde sývý kaybýna dikkat edilmezse halsizlik, kas kramplarý, çarpýntý, ateþ çýkmasý gibi bulgular oluþmasýna neden olabileceðini hatýrlatan Doðan, daha fazla su kayýplarýnda ise tansiyon düþmesi ve bayýlmalarýn yaþanabileceðini belirtti.

Sývý kaybý ile birlikte direkt güneþ ýþýðýna maruz kalan vatandaþlarda sýcak çarpmasý meydana gelebileceði uyarýsýnda bulunan Dr. Mustafa Doðan, "Özellikle sýcak havalarda sývý tüketimi çok önemlidir, oruç tutan kiþilerin iftar ve sahur yiyeceklerini hafif ve sulu yemekler olarak düzenlemesi, iftar ve sahur arasý sývý tüketimine özen göstermeleri gerekmektedir. Yaz aylarýnda oruç tutarken yemeklerimize de özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Ýftarda bir kerede çok miktarda yemek yememeli, yaðlý, baharatlý, tuzlu ve soslu yemeklerden kaçýnýlmalýdýr. Ýftarda oruç, hafif sulu yiyeceklerle ve kahvaltýlýk benzeri yiyeceklerle açýlmalý. Bir seferde çok yemek yerine, iftardan bir iki saat sonra yine bir miktar yenilmelidir. Yatmaya 1-2 saat kala bir meyve yenilmesi hem enerji bakýmýndan hem de içerdiði sývý miktarý bakýmýndan önerilir. Sahura biraz erken kalkýlýp sývý besinler alýnmasý, aðýr yiyecekler yerine doyurucu ve hafif bitkisel kaynaklý besinler alýnmasý gerekmektedir. Özellikle sahurda aðýr hayvansal besinlerden uzak durulmalýdýr. Bu tip besinlerden balýk ve tavuk tercih edilmeli ýzgara, haþlama ya da fýrýnda piþirilerek iftar öðününde yenilmelidir." diye konuþtu.

Kronik hastalýklarý bulunan vatandaþlardan, oruç tutmak isteyenlerin mutlaka doktoruna baþvurmalarý gerektiðini hatýrlatan Doðan, bu tip hastalarýn doktorlarýna danýþarak oruç tutmalarý ve beslenme düzenlerinde büyük deðiþiklik yapmamalarý, ilaçlarýný aksatmamalarý gerektiðini anýmsattý. Doðan, sýcak hava ve sývý kaybý nedeniyle bu tip hastalarýn genel durumlarýnda ve metabolik deðerlerinde bozulma olabileceðini söyledi. Doðan, son olarak oruç tutan kiþilerin, eðer bir zorunluluk yok ise çok sýcak havalarda dýþarýya çýkmamaya özen göstermeleri gerektiðini vurguladý.

    BlueSash.NET 2001-2007