Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Kadnca
  liki
  Kariyer
  Magazin
  Makyaj
  Moda
  Pratik Bilgiler
  Sa
  Salk
  Yaam
  Anne ocuk
 
Anne - ocuk
Kadnca
 
> Evcil hayvanlar anne karnýndaki bebekler için tehlikeli olabiliyor!
Kedilerden insanlara bulaþan toksoplasma gondii adlý parazit, anne karnýndaki bebeklerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doðurabiliyor.
Puan Ver
 Toplam Puan  11  Ortalama  5.50
Yazdr

 	

Kedilerden insanlara bulaþan toksoplasma gondii adlý parazit, anne karnýndaki bebeklerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doðurabiliyor.

Kedilerden insanlara bulaþan toksoplasma gondii adlý parazit, anne karnýndaki bebeklerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doðurabiliyor.

Toksoplasma gondii adlý parazit ile hamileliðin ilk döneminde enfekte olan bebekler saðýrlýk, yüksek ateþ, sarýlýk, çeþitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalýklarý riskiyle karþý karþýya kalabiliyorlar.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Týp Fakültesi Enfeksiyon Hastalýklarý Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Ýftihar Köksal, toksoplasmanýn, kedilerde geliþen paraziter bir hastalýk olduðunu ve diðer memeli hayvanlar ile insanlara kolaylýkla bulaþabileceðini belirtti.

Toksoplasmanýn, etlerin piþmemiþ yenmesiyle, kedi dýþkýsýyla veya hamilelik sýrasýnda enfekte olan annelerden kan yoluyla bebeðe bulaþabildiðini anlatan Köksal, þunlarý söyledi: “Toksoplasma, anne karnýndaki bebeklerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doðurabilir. Burada en tehlikeli durum ilk 3 ayýnda anne karnýnda toksoplasmayla enfekte olan bebeklerde görülür. Parazitle, hamileliðin bu ilk döneminde enfekte olan bebekler saðýrlýk, yüksek ateþ, sarýlýk, isilik, çeþitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalýklarý riskiyle karþý karþýyadýr. Parazit, bebeðin ölümüne dahi neden olabilir.”

ANTÝKOR GELÝÞÝP GELÝÞMEDÝÐÝNÝ TEST ETTÝRÝN
Türk kadýnlarýnýn yüzde 60-70’inin bu parazitle bir þekilde enfekte olduðunu, dolayýsýyla antikor geliþtirdiðini dile getiren Köksal, toksoplasmayla enfekte olmamýþ ve antikor geliþtirmemiþ anne adaylarýnýn gebelikten önce test yaptýrmasý gerektiðini vurguladý. Enfekte olmamýþ anne adaylarýnýn gebelik sýrasýnda kendilerini bu paraziti yayan kediler baþta olmak üzere diðer evcil memeli hayvanlara karþý korumalarýný gerektiðini belirten Kaksal, “Bebek ilk 3 ayýnda bu parazitle enfekte olduðu taktirde gebelik sonlandýrýlýr. Aksi halde sakatlýk geliþme riski çok yüksektir. Enfeksiyon, hamileliðin 2. veya 3. döneminde meydana gelmiþ ise anne adayýna ilaç tedavisi uygulanýr ve ileri düzeyde tetkikler bebek doðduktan sonra yapýlýr” diye konuþtu.

KORUNMAK ÝÇÝN...
Toksoplasmanýn baðýþýklýk sistemi bozulmuþ yetiþkin kiþilerde de sorun yaratabileceðini kaydeden Prof. Dr. Köksal, parazitin olumsuz etkilerinden kurtulabilmek için etlerin 70 derece sýcaklýkta, 15-30 dakika piþirilerek ya da -20 derecede 2 gün boyunca dondurularak yenmesi, pastörize ürünler tüketilmesi, toprakla uðraþýrken lastik eldiven kullanýlmasý ve özellikle evde beslenen kedilerin toksoplasma enfeksiyonuna karþý test edilmesi gerektiðini vurguladý.
    BlueSash.NET 2001-2007