Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Kadnca
  liki
  Kariyer
  Magazin
  Makyaj
  Moda
  Pratik Bilgiler
  Sa
  Salk
  Yaam
  Anne ocuk
 
Ak
Kadnca
 
> Mutlu bir iliþkinin 20 sýrrý
Ýlþkinizin mutluluk kokmasýný ister misiniz? Ünlü psikolog, yazar ve sosyal bilimci David Niven, son kitabý 'The 100 Simple Secrets of Great Relationships'te (Ýnsan Ýliþkilerinin 100 Sýrrý) mükemmel bir iliþkiye ulaþmanýn sýrlarýný açýkladý.
Puan Ver
 Toplam Puan  3  Ortalama  1.50
Yazdr

Ýlþkinizin mutluluk kokmasýný ister misiniz? Ünlü psikolog, yazar ve sosyal bilimci David Niven, son kitabý 'The 100 Simple Secrets of Great Relationships'te (Ýnsan Ýliþkilerinin 100 Sýrrý) mükemmel bir iliþkiye ulaþmanýn sýrlarýný açýkladý.

Yaptýðý araþtýrmalar nedeniyle Ohio Devlet Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi tarafýndan birçok kez ödüle layýk görülen ünlü yazar David Niven mutlu ailelerin, saðlýklý ve baþarýlý insanlarýn 100 sýrrýndan sonra 'Ýnsan Ýliþkilerinin 100 Sýrrý' adlý kitabýyla mutlu ve saðlýklý bir beraberliðe giden yolda, atýlmasý gereken adýmlarý okuyucularýyla paylaþýyor.

Kýyaslama yapmayýn
Niven'in mutluluða ulaþmak isteyenlere kýyaslama yapmaktan kaçýnmalarýný öneriyor. Hayatýmýzý baþkalarýnýnkiyle kýyaslamak onu deðiþtirmez. Ancak yazara göre kendi hayatýmýz ile ilgili nasýl düþündüðümüzü deðiþtirir! Nitekim bir arkadaþýmýzý mükemmel bir iliþkinin keyfini sürerken gördüðümüzde kendi iliþkimizi sorgulamaya baþlýyoruz. Sorunlar yaþarken gördüðümüzde da kendi iliþkimizin daha iyi olduðunu düþünüyoruz.

Peri masallarýna aldanmayýn
Yazara göre her ne kadar hikayelerde yaþanan büyük aþklarý yaþamayý beklemesek de içten içe bunun hayalini kuruyoruz. Niven'a göre yapmamýz gereken hayalini kurduðumuz büyüyü partnerimize karþý duyduðunuz sevgide görmek ve masallarda yaþanan þeylerin beklentisi içine girmemek.

Ortak ilgi alaný oluþturun
Günümüzün çoðunu kariyer peþinde koþmak ve gündelik görevlerimizi yerine getirmekle geçiriyoruz. Bu da kiþilerin iliþkilerinde ortak ilgi alanlarý bulmaya çalýþmalarýný son derece önemli kýlýyor. Çünkü ortak ilgi alanlarý partnerler arasýnda pozitif bir iletiþim ve eðlencenin oluþmasýný destekler.

Zihninizi okumasýný beklemeyin
Üzücü bir durumda olduðunuzda partnerinizin sýkýntýnýzý kendiliðinden anlamasýný beklemeyin. Karþý taraf zihninizi okuyamaz. Çoðunlukla partnerimize duygularýmýzý anlatmadan, bizi yalnýz býrakmakla itham ediyoruz. Yapmanýz gereken, partnerinize hissettiklerinizi anlatmak.

Aceleye gerek yok
Kiþilerin evlenmeye ve çocuk doðurmaya karar verdiði yaþ dilimi son yüzyýlda, her on yýlda bir artýyor. Yazara göre bu durumun maddi baskýlar ve baðýmsýzlýðýný ilan etmek gibi pek çok nedeni var. Acele etmenize gerek yok. Çünkü iliþkiler birinci gelenin ödüllendirildiði birer yarýþ deðil. Kitapta yer alan araþtýrma, geç yaþta evlenmenin ne hayat, ne de yaþanan iliþki üzerinde negatif etkisi olmadýðý kanýtlanýyor.

Mizah duygunuzu geliþtirin
Yazara göre bir iliþkide iyi bir mizah anlayýþýna sahip olmanýn ortalama bir günü daha eðlenceli kýlmaya ve kötü bir günün yükünü azaltmaya faydasý olur. Yazar; bu mizah anlayýþýnýn pozitif bir yönü olmasý gerektiðinin altýný çiziyor. Çünkü negatif espriler sadece tansiyonu artýrýr.

Kaliteli zaman
Eðer birlikte en çok zaman geçirmek istediðimiz insaný bulmuþsak neden onunla mümkün olan en kaliteli zamaný birlikte geçirmeyelim ki! Çünkü iliþkiler birlikte geçirilen zamanýn miktarý ile deðil kalitesi ile geliþir!

Gelecek önemli
Yazara göre bazý insanlar iliþkilerinin baþarýlý bir geçmiþi varsa o zaman yapýlmasý gereken her þeyin baþarýlmýþ olduðunu düþünme yanýlgýsý içine giriyor. Oysa iliþki geçmiþe deðil, geleceðe doðru inþa edilir.

Açýk olmak þart
Bir iliþkinin mutlu ya da mutsuz olduðunu düþünün. Partnerlerin birbirleri ile nasýl iletiþim saðladýklarý çok önemli. Yazara göre saðlýklý bir iliþki içerisindeki çiftler, iyi ya da kötü her ne yaþýyorlarsa bunu partnerleri ile paylaþýyor: "Hiçbir þeyi içinizde tutmayýn! Çünkü kendi gerçekliðinizi paylaþtýðýnýz zaman hayatýnýzý da paylaþmýþ olacaksýnýz ve bu süreçte partneriniz ile aranýzda oluþacak olan bað her þeyin üstesinden gelmenizde size yardýmcý olacaktýr!"

Onunla arkadaþ olun
Biriyle yýllar boyu süren bir araba yolculuðuna çýkacaðýnýzý farz edin! Bu sürede bu kiþiye son derece yakýn olacaksýnýz. Dolayýsýyla söz konusu kiþinin ayný zamanda arkadaþýnýz olmasýný da istersiniz. Ýliþkiyi sürdüren geçici heyecan ya da zevklerden çok arkadaþlýk, karþýlýklý saygý, hayranlýk ve ilgi olacaktýr. Uzun vadeli iliþkiler geliþimlerini ve hayatta kalmalarýný saðlam bir arkadaþlýk temeline borçludur!

Mutluluðu önce kendinizde arayýn
Ýnsanlar, sevgi dolu iliþkilere ihtiyaç duyar. Hepimiz yakýn sosyal iliþkilerden fayda görürüz. Ancak çoðumuz bir iliþkinin bizi tamamlayacaðýna, hayatýmýzdaki boþluklarý dolduracaðýna inanýrýz! Halbuki gerçekte kim olduðunuzla ilgili olarak mutlu deðilseniz, bir iliþki bu durumu deðiþtirmeyecektir! Bu, saðlýklý bir iliþki sürdürmenizi de zorlaþtýracaktýr!

Paranýn önemi azalýr
Hayalimizdeki partner varlýklý biri olabilir. Ancak varlýklý kiþi ile bir iliþki yaþamaya baþladýktan sonra paranýn önemi iliþkinizi deðerlendirirken etkisiz bir hale gelecektir! Kitapta yer alan araþtýrma sonucuna göre, sadece gelirin veri olarak alýndýðý bir iliþkinin baþarýsý ile ilgili bir tahmin yapmak imkansýz! Çünkü servet bir iliþkinin uzunluðu ve tatminlik derecesi üzerinde baðlantýsýz!

Onu önemseyin
Fikir, zevk ve tercihlerinizin mükemmel bir uyumla buluþtuðu bir iliþkiyi ne yazýk ki yaþayamayacaksýnýz! Niven; bu boþ fanteziyi tercih etmemenizde de ýsrarcý... Zýtlýklarýn daima iliþkiyi canlý tuttuðunu, rehavet hissinden uzaklaþtýrdýðýný ve birey olarak geliþimi artýrdýðýný savunuyor. Ýliþkinizdeki zor zamanlarda sizin için en önemli olanýn ne olduðunu karþý tarafa göstermelisiniz! Farklýlýklara raðmen ona deðer verdiðinizi göstermeniz; saðlýklý bir iliþkinin temelini oluþturur.

Sorgulamayý býrakýn
Çoðumuz birlikte olduðumuz kiþinin geçmiþini merak ederiz. Özellikle ciddi iliþkilerini. Uzun vadede endiþe, kýyaslama ve eninde sonunda kavga ortamý yaratacaktýr. Siz; birlikte olduðunuz kiþinin geçmiþteki partnerleri ile bir yarýþma içerisinde deðilsiniz.

Kendinize inanýn
Ýliþki bir ihtiyaç deðildir. Özde; saðlýðýnýz ve mutluluðunuz için bir iliþkiye ihtiyacýnýz yok. Yaþadýðýnýz iliþki belki de hayatýnýzýn önemli bir kýsmýný teþkil edebilir, ama siz hayatta kalmak ve geliþmek için gerekli olanlara zaten sahipsiniz! Ýçinde bulunduðunuz durum her ne olursa olsun; kendinize inanýn ve önce tek baþýnýza ayakta durabildiðiniz gerçeðini kabul edin.

Çevrenizdekilerin fikirlerini dinlemeyin
Önemli bir karar vermemiz gerektiðinde genellikle ikinci bir görüþ alýrýz! Niven; bu eðilimi kesinlikle desteklemiyor. Ýki kiþinin oluþturduðu dünyayý, aradaki iletiþim ya da elektriðin seyrini üçüncü kiþilerin asla çözümleyemeyeceðini vurguluyor ve ilginç saptamalarda bulunuyor: "Birincisi; hiç kimse sizin gerçekten neye ihtiyaç duyduðunuzu ve neye deðer verdiðinizi sizden iyi deðerlendiremez. Ýkincisi insanlar baþkalarýnýn iliþkileri konusunda kendi iliþkilerine nazaran daha olumsuzdur. Kýsacasý akýl danýþtýðýnýz kiþiler; iliþkinizdeki negatif yönleri görmeye pozitif yönleri görmekten daha meyillidir!"

Korkuya yenik düþmeyin
Kendi ayaklarý üzerinde duran, ne istediðini bilen bir kadýn olmanýza raðmen; benliðinizi doðru þekilde yansýtmanýz kimi zaman mümkün olmayabilir. Fobiler iliþkileri olumsuz yönde etkileyebilen nedenler arasýnda. O gerçekte nasýl biri, geçmiþte yaþadýklarýmýzýn yine yaþayacak mýsýnýz, sizden nasýl bir birliktelik bekliyor, bencil mi, sorumsuz mu? Bu gibi sorular; her kadýnýn hayatýnýn bir döneminde zihnine üþüþebilir. Oysa; olumsuz bir durum ile karþýlaþacaðýnýzda iliþkinizi sorgulamaktan vazgeçmeniz gerekiyor.

Ýþlerinizi eve getirmeyin
Ýþ gününüz sona erdiðinde iþiniz tamamýyla ofiste kalmalý. Zihninizden de silinmeli! Kitapta yer alan bir araþtýrma sonucuna göre; çalýþmaya ya da iþ düþünmeye neredeyse hiç ara vermeyen iþkoliklerin diðer kiþilere oranla özel yaþamlarýndan memnun olduklarýný söylememelerinin üç kat daha olasý bir durum olduðu belirtiliyor.

Acýlarýnýzý unutmalýsýnýz!
Kýrýldýnýz ve sonra sizden özür dilendi. Çok acý çektiniz ama karþý tarafý affetmeye karar verdiniz! Ancak içinizdeki acý hemen ortadan kaybolmuyor ve hissettiðiniz bu acýnýn travmasýný içinizde taþýyorsunuz. Ama bu acýyý geride býrakabilmeyi öðrenmelisiniz! Çünkü acýyý içinizde tutmanýz, yaranýn taze kalmasýna neden olur.

Mükemmeli aramayý býrakýn
Günümüzde mutsuz birlikteliklerin belki de en büyük nedeni; 'Daha mükemmelini yaþayabilirim' düþüncesinden kaynaklanýyor. Saðlýklý ve tatmin edici iliþki daima mevcuttur ya da yaratýlabilir! 'Mükemmel iliþki' diye bir kavram asla var olmamýþtýr. Bu nedenle; Her konuda sizinle hemfikir olan ya da her an sizi mutlu edebilecek biri ile karþýlaþmayý ýsrarla beklemek yerine; sizi en fazla tatmin eden iliþkiyi yeþertmeyi denemelisiniz.
    BlueSash.NET 2001-2007