Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Seçme Videolar
iki yabanci 2.bölüm kisim 6 iki yabanci 2.bölüm kisim 6
Kaptan 2.bölüm kisim 7 Bölüm Sonu Kaptan 2.bölüm kisim 7 Bölüm Sonu
Burhan altintop pavyon1 Burhan altintop pavyon1
Nejat Uygur - Cibali Karakolu -1- Nejat Uygur - Cibali Karakolu -1-
kuzey Ruzgari bölüm 1 k?s?m 1 kuzey Ruzgari bölüm 1 k?s?m 1
Ramazan Özel

Ramazanın muhteşem ikilisi: Enginar ve ceviz


Kalp ve karaciğer dostu enginar ile cevizi iftar ve sahur sofralarından eksik etmeyin. Kolesterol ve diyabetle savaşan ikili, sağlıklı ömür vadediyor.

Tipik Akdeniz sebzesi enginar, kalp ve karaciğerin en büyük dostudur. Tüm sebze ve meyvelerde olduğu gibi enginarın da düzenli olarak tüketilmesi sağlığa oldukça faydalıdır. Enginarın yapısında bulundurduğu ciarin maddesi sayesinde karaciğeri toksin maddelerden arındırır, safranın kolay akışını, karaciğer ve safra kesesinden sindirim enzimlerinin rahat salınmasını sağlamaktır. Bu nedenle ramazanda meydana gelen sindirim sorunlarının önlenmesi açısından enginar özellikle bu dönemde daha fazla tüketilmelidir. Enginarın içinde bulunan, Silymarin maddesinin hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, bu maddenin prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtmiştir. Yapısında bulundurduğu inülin adlı madde, şeker hastalarında  kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Enginar aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücü olup; böbreklerin çalışmasını düzenleyerek istenilmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırır. Bol A ve B vitaminleri içeren enginar damar kireçlenmesini önler.

Kuruyemişlerin kralı

Özellikle bu dönemde taze olarak ulaşabileceğiniz enginarı, haşlayıp salatalara ekleyebilir, zeytinyağlı olarak tüketebilir ya da yapraklarını pirinç-bulgur karışımıyla doldurup dolma haline getirerek faydalanabilirsiniz. Enginar B, C vitaminleri, magnezyum, çinko, fosfor, demir ve posa bakımından zengin, kolesterol içeriği sıfırdır. Enginarın kötü kolesterolle savaşan yapraklarından faydalanmak için yarım litre kaynar suya 2 enginar yaprağı ekleyin, 10 dakika kaynatın ve limon ekleyerek içiniz. Ceviz, mükemmel besleyici değeri ve insan vücuduna faydaları ile diğer besinlerden ayrı düşünülmesi gereken bir kuruyemiştir. Ceviz daha sağlıklı bir yaşam tarzı için her yaştan insanın mutlaka günlük beslenme planına eklemesi gereken besinlerden en önde gelenidir. Günde 3-5 tane ceviz tüketimi, bir insanın sağlığına katkıda bulunmasının en kolay yoludur.

Cevizdeki yüksek oranda omega 3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, inmeyi, yüksek kan basıncını azaltıyor. Ceviz tüketimi kandaki kolesterol seviyesini düşürüyor, kalp atışlarındaki düzensizliği önlüyor. Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden koruma sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İçeriğindeki melatonin, beyin bezesi tarafından salınana melatonini kullanıma hazır formunu içeriyor. Melatonin, gece çalışan bir hormon olu uyku rahatsızlıklarını ortadan kaldırır. Cevizdeki L-arginin kan damarlarının iç taraflarının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlayarak kan- damar sisteminin rahatlamasını sağlar. Ceviz antioksidan özelliği dolayısıyla kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren Parkinson ve Alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteler.  Ramazan ayında ara öğünlerde veya sahurda 5-6 tam cevizle bir bardak süt tüketebilir yada sütlü tatlılarınız cevizle tatlandırarak tüketebilirsiniz.



Bu yazý 1780 kez okundu.

 | Önceki Yazý
ramazan-ozel | Sonraki Yazý
Yazýyý Yazdýr
    BlueSash.NET© 2001-2007